Neurológia

Neurológia

neurology2

A neurológia (ideggyógyászat) az idegrendszer betegségeivel foglakozó orvostudomány. Területéhez tartozik az összes olyan betegség, mely az idegrendszer alapvető részeit ( központi, perifériás és vegetatív idegrendszer) érinti, továbbá ezek kivizsgálása, diagnosztikája és terápiája.

Melyek azok a fontosabb panaszok, amikor neurológiai betegség fennállása kell gondolnia?

Fejfájás, látászavar, beszédzavar. A mozgás zavarai (gyengülés, bénulás vagy épp ellenkezőleg, túlmozgás, akaratlan mozgás), érzészavarok (hő-, fájdalom, tapintás érzés csökkenése, zsibbadás, fonákérzés jelentkezése, fájdalom). Az agyidegek működi zavarai: hallás csökkenés, fülzúgás, szédülés (forgó jellegű vagy bizonytalanságérzés), nyelészavar. A széklet és vizelettartás problémái. Tudatzavarok (akár átmeneti, furcsa, szokatlan viselkedés megnyilvánulása formájában), memóriazavarok, feledékenység, a mentális teljesítmény csökkenése, személyiség, magatartás változás, szokatlan viselkedés.

Ezen tünetek természetesen nem kizárólag neurológiai betegség következményeként jelentkezhetnek. Előfordulhat, hogy az ideggyógyászati kivizsgálást követően, ennek negativitása esetén további belgyógyászati, kardiológiai, endokrinológiai pszichiátriai vizsgálatok válnak szükségesség.

Write a Comment